Sneller boete door digitale flitspaal
HENGELO - In Hengelo, Almelo en Enschede worden binnenkort de eerste nieuwe, digitale flitspalen geplaatst ter vervanging van de huidige analoge exemplaren. Wie te hard rijdt merkt dat sneller: de bekeuring ligt veel eerder op de mat. Bovendien merkt de overtreder niet dat hij wordt geflitst. - Hardrijders kunnen met het nieuwe apparaat continu worden geregistreerd.

Alle huidige veertien vaste flitspalen en de mobiele flitsapparatuur van de politie Twente worden vervangen door de digitale apparaten. De huidige flitskasten maken foto’s van hardrijders nog via het ‘ouderwetse’ principe met een negatief. Op een filmcassette in een flitskast kunnen ongeveer 450 foto’s. Als de film vol is, wordt ze uitgelezen. Met de nieuwe palen is dat straks niet meer nodig.

De nieuwe digitale flitspalen krijgen een on-line verbinding met zowel de Nederlandse fabrikant Peek Traffic als de politie. De fabrikant is - op afstand - in staat het apparaat af te stellen en storingen te verhelpen. Gegevens van hardrijders worden via een ISDN-lijn doorgestuurd. Bij mobiele controles wordt de informatie opgeslagen in een laptop.

‘De digitale palen flitsen nog wel, maar dat zie je als bestuurder niet meer’, aldus H. Bijkerk van de politie Twente. De eerste palen worden binnenkort geplaatst aan de Deldenerstraat in Hengelo, de Hengelosestraat in Enschede en de Wierdensestraat in Almelo. Twente is overigens niet de eerste politieregio waar de nieuwe palen komen.

Groot voordeel voor de politie is volgens Bijkerk dat de snelheidsbekeuringen straks veel sneller kunnen worden verstuurd. ‘Nu duurt het nog tussen de zes en acht weken voordat de acceptgiro in de bus ligt. Ik verwacht dat dat straks in de helft van de tijd kan.’

De nieuwste generatie flitspalen registreert met radar de snelheid van ieder passerend voertuig. Het apparaat is zelfs in staat de voertuigklasse te bepalen. De nieuwe vier meter hoge palen zien er heel anders uit dan de huidige. De flitspalen zijn bovendien fraudebestendig. De fabrikant claimt dat het niet loont de flitspaal te vernielen omdat gegevens van hardrijders snel worden verwerkt.

Het stoort Bijkerk niet dat hardrijders niet langer kunnen zien dat ze gesnapt zijn. ‘Het grote voordeel is dat we mensen sneller op hun foute gedrag kunnen wijzen.’
Welkom
Over Inforad
  • Nieuws
  • In de media


  • Design by Infografika
    Products photos: D.Venzal
    Copyright © 2005 - 2024 INFORAD. All rights reserved.